Over Ilona

OVER ILONA

Wat wil ik
bereiken?

Elk jaar begeleid ik zo’n 70 personen individueel. Ik juich als mensen beter voelen wie ze zijn en kleine, concrete stappen zetten. Ik coach mensen met heel verschillende achtergronden. Wat hen bij mij brengt: verlangen om belemmerende patronen aan te pakken en te groeien als mens. Zich beter in hun vel voelen en vanuit hun kracht een bijdrage leveren aan deze wereld. En meteen ook een fijnere partner, ouder of collega zijn. Weer genieten van de vlinder die met de vleugels knippert. Dingen durven doen. Stappen zetten. En eindelijk kiezen.

Samenwerken mag schuren. Als ik een team begeleid, houden we rekening met elke stem, ook die van de minderheid. Dat komt uit Deep Democracy. We gebruiken verschil om te groeien als team, om de neuzen weer meer in dezelfde richting te krijgen.

Als trainer Samenlezen en begeleider bij Leesplezier wil ik én plezier én methodiek overbrengen. Haalbare projecten opstarten. Structuur geven.
MIJN AANPAK

Mijn expertise en inspiratie:
Ontwikkelingsgericht coachen, NLP, Deep Democracy, ACT, en altijd weer: taal en boeken

In al mijn trainingen en begeleidingen combineer ik mijn expertise in ontwikkelingssgericht coachen (Vandamme), talentgericht werken (o.a. Dewulf) en Verbindend Communiceren met specialisatie-opleidingen tot Master-practitioner NLP, OCP-Perfectionismecoach en Stress en Burn-outcoach.
Ik ben ook opgeleid in ACT en ben gecertificeerd als Level 4-Facilitator Deep Democracy. Ook volgde ik opleiding in systemisch werken met teams en groepen.

In mijn werk streef ik naar de combinatie van wetenschappelijk onderbouwde methodieken met bewust durven werken ‘onder de waterlijn’: naar boven brengen wat niet altijd zo makkelijk te verwoorden is, maar ons wel heel hard beïnvloedt.

Daarnaast ben ik al mijn hele leven geïnspireerd door taal en verhalen. Ik kan je op elk moment een verhaal of gedicht meegeven dat iets meer vertelt over wat jou te doen staat. Mijn eerste universitaire diploma was er dan ook een in Taal en Letterkunde (Master)., gevolgd door Manama Internationale Betrekkingen en Diplomatie en Vrouwenstudies.

Een overzicht van al mijn opleidingen, lees je op LinkedIn. De komende jaren verdiep ik mij nog verder in o.a. NLP en Deep Democracy, zodat ik samen met mijn klanten blijf groeien.

Aanpak Ilona - Waar wil ik naartoe

SAMEN MET

Samenwerken & in beweging blijven

Door de combinatie van diepgaand te werken in individuele sessies en even vaak met groepen en teams aan de slag te gaan, blijf ik beweging.

Ik beweeg mij bewust in verschillende sectoren: overheid, bedrijven, ngo’s, bibliotheken, scholen, kleine organisaties, kleine teams, grote teams.

Al even bewust werk ik als zelfstandig ondernemer altijd samen met gepassioneerde professionals. Als Doorbraak-architect verbind ik mij aan de coöperatie Tweeperenboom. Andere mooie samenwerkingen heb ik met mijn coach-collega’s van I love my job, Inge Umans van Rode Draad, de beroepsvereniging van perfectionismecoaches, Iedereen Leest

CV & ERVARING

Mijn carrière tot nu toe

2024

Na bijna 8 jaar stop ik (voorlopig) bij Senses Praktijkhuis: ik heb te veel werk en focus nu op mijn thuispraktijk, naast alle andere begeleidingen en trainingen die ik in het hele land verzorg. Wel spannend, want ik heb zo genoten van de samenwerking met mijn collega’s daar.

2023

Ik publiceer een nieuw boek voor mensen die Nederlands leren: Wij gaan naar Amerika: vijf verhalen over echte mensen. Wat een respons!
Je vindt mij vanaf nu als Doorbraakarchitect bij Tweeperenboom. Vanuit Tweeperenboom ondersteunen we mensen, organisaties en netwerken die fundamentele verandering nastreven.

2021
 • Ik heb een nieuwe site en dito logo.
 • En ook de Beroepsvereniging voor Perfectionismecoaches heeft een nieuwe site: www.bpcvzw.be
2020
 • Ik ben jurylid van de Boekenleeuw.
 • Tijdens de lockdown coach ik online en in het park, zowel werknemers als leidinggevenden.
 • Ik integreer nu ook elementen van Deep Democracy in mijn begeleiding van groepen.
2019
 • Met ons gezin reizen we naar Peru.Ik schrijf erover in een blog.
 • Ik verdiep mij verder in ACT, om mensen stress en burn-out nog breder te begeleiden.
2018
 • Mijn coachpraktijk draait op volle kracht. Ik begeleid elk jaar 70 personen individueel. Ik ben gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding, burn-out, perfectionisme, stress.
 • Ik start de begeleiding van samenleesbegeleiders in Taalpunten Nederlands in Antwerpen, Geel, Herentals…
 • Ik voltooi de master-practioner NLP en de specialisatie tot OCP-Perfectionismecoach.
2017

NT2-Samenlezen ziet het licht: de databank met mooie teksten om te samenlezen, toegankelijk voor al wie de opleiding bij mij volgde.

2016
 • Ik schakel van zelfstandige in bijberoep naar voltijds ondernemerschap.
 • Ik begin te werken als ontwikkelingsgericht coach en word erkend (loopbaan)coach bij  I love my job en Senses Praktijkhuis
 • Ik train Samenleesbegeleiders.
 • Ik geef lezingen voor NT2-leerders De droom van Christoffel. Dat boek schreef ik samen met Museum Plantin-Moretus.
 • Ons gezin neemt een sabbat in Indonesië. Ik schrijf daar een blog over.
2013
2010
2009
 • Van 2009 tot 2016 ben ik coördinator van Wablieft en hoofdredacteur van de Wablieft-krant.
 • Met mijn Wablieft-collega’s lanceer ik boeken in heldere taal. (Toen nog) prinses Mathilde is daarbij aanwezig.
2008
 • Ik woon met mijn gezin in Indonesië.
2007
 • Ik studeer af in de master-na-masteropleiding Internationale Betrekkingen en Diplomatie. Eén van de constanten in mijn leven: hoe functioneren groepen en hoe kan je ze op een meerstemminge manier laten samenwerken?
2005
 • Ik volg de Post-Academische Opleiding Vrouwenstudies (UAntwerpen)
2002
 • Ik haal een masterdiploma Germaanse Talen (UAntwerpen).
 • In Antwerpen start ik het leesbevorderingsproject De Boekenkaravaan op.
 • Ik begeleid leesgroepen in verschillende bibliotheken, buurtgroepen…

MIJN BOEK

De droom van Christoffel

Het leven van drukker, uitgever en ondernemer Christoffel Plantin blijft inspireren. Voor het wereldberoemde Antwerpse museum Plantin-Moretus schreef ik een verhaal specifiek voor lezers die starten met lezen: jongeren en volwassen die Nederlands leren en jongeren uit OKAN- en BSO-klassen. Topfotograaf Jimmy Kets zorgde voor de beelden.

Het resultaat? Een fris verhaal in poëtische en eenvoudige taal. Een verhaal over kleine helden, over dromen en durven. Over de jonge Salwa, die geboeid raakt door de letters en krullen van Christoffel Plantin.

(€15)

ARTIKELS & AANKONDIGINGEN

Nieuws

Boeken en Handen Samenlezen en Creatief bezig zijn in bibliotheek Permeke.

Boeken en handen: welkom in bib Permeke, vanaf 16 april 2024

Gewoon een plek waar je met je handen , je hoofd en je buik mag zijn. Waar we samenlezen en waar we met onze handen werken. Waar je mag zijn, mag mee praten, mag creëren. Gratis.
Zonder de druk van je meteen voor een jaar ergens in te schrijven. Ik droom al jaren van zo’n initiatief. Net als heel wat mensen die ik begeleidde en die tijdelijk – of wat langer – niet werken.

Nu is er zo’n plek. Tien weken lang creeërt Pigmento vzw met ‘Boeken en Handen’ in Permeke deze plek. We gaan samenlezen – ik ben de samenlezen-begeleider van dienst. En we gaan samen aan de slag met onze handen. We ontdekken hoe dat verloopt, met planten kleurstoffen maken. Ecoprinten op papier en textiel.

Hoofd – hart – handen.

Tien dinsdagnamiddagen, vanaf 16 april 2024. Tussen 13u en 15u.
Je bent elke dinsdag welkom.
Of je komt wanneer je kan en het past.

Boeken en Handen heet specifiek volwassenen (20+) welkom die (een tijdje) niet deelnemen aan het werkleven door ziekte, burn-out, cvs, of andere stressgerelateerde diagnoses.

We vinden het fijn als je laat weten dat je wil meedoen: hierzo.

Leesfeest voor anderstaligen in Nottebohmzaal Antwerpen

Zalig samen in de Nottebohmzaal

Hoe moedig je NT2-cursisten (of noem ze anderstaligen) aan om via boeken hun Nederlands te oefenen in gesprek? Vragen waar ik al een heel professioneel leven geregeld mee in contact kom. Met als groot geluk dat ik geregeld getuige ben van wondermooie momenten.

Eind november 2023 nam ik deel aan zo’n wondermooie namiddag. Wel, die namiddag deed mij weer wat meer geloven in de wereld, in de kracht van samenwerking, in de liefde voor mooie woorden en in de fenomenale kracht van boeken en gesprekken.