Ilona Plichart

Nieuws

Leesfeest voor anderstaligen in Nottebohmzaal Antwerpen

Zalig samen in de Nottebohmzaal

Hoe moedig je NT2-cursisten (of noem ze anderstaligen) aan om via boeken hun Nederlands te oefenen in gesprek? Vragen waar ik al een heel professioneel leven geregeld mee in contact kom. Met als groot geluk dat ik geregeld getuige ben van wondermooie momenten.

Eind november 2023 nam ik deel aan zo’n wondermooie namiddag. Wel, die namiddag deed mij weer wat meer geloven in de wereld, in de kracht van samenwerking, in de liefde voor mooie woorden en in de fenomenale kracht van boeken en gesprekken.

Ilona Plichart Boeklancering Wij gaan naar Amerika

Een boek maak je samen

“Met affiches en met beelden van vroeger. En met een harde kaft. Dus vierenkleurendruk.” Toen ik Peter Schoenaerts van uitgeverij Boeklyn contacteerde, was ik daar heel sterk van overtuigd: als ik nog eens een boek zou schrijven voor NT2-leerders, dan alleen een boek dat er mooi uitziet. In kleur. Met veel verhalen.

En kijk, Peter stond meteen open voor de plannen en ging op zoek naar een vormgever. Jacky Van Heyst uit Nederland had al eerder voor de doelgroep boeken vormgegeven en ze had meteen een resem goede visuele ideeën.

Wij gaan naar Amerika. Boek voor NT2-cursisten

Wij gaan naar Amerika: boek voor al wie Nederlands leert (lezen)

De schepen van de Red Star Line brachten in de periode rond 1900 twee miljoen mensen van Antwerpen naar Amerika. Ze waren op zoek naar een beter leven en kwamen uit heel Europa. 

Op vraag van Red Star Line museum schreef ik verhalen over vijf van deze ‘landverhuizers’:

  • heel bekende mensen zoals Albert Einstein, Sonia Pressman Fuentes en Irving Berlin
  • ‘gewone’ mensen, zoals het Belgische meisje Irene Bobelijn en de Duitse boer Reinhart Liebau

Wat maakt dit boek zo waardevol:

Superdiverse kinderboeken: nog altijd groeiend

Diversiteit in kinderboeken

Op de dag dat overal berichten verschenen over de tanende leesvaardigheid van onze kinderen en jongeren, stond ik in Brugge voor een grote groep bibmedewerkers en leesbevorderaars. Ik was  door de VVBAD opgetrommeld als expert in toegankelijke en inclusieve kinderboeken – altijd uitdagend om daarover te praten.
Gelukkig was de ruimte gevuld met professionals die het helemaal zagen zitten om met mij in dialoog te gaan over de powerpoint met covers en de boeken die tactisch in het lokaal rondslingerden.

Met jongeren samen lezen in de jongerenbibliotheek van Antwerpen

Kubus: samenlezen in de jongerenbib

Ze heten Emil, Fereh, Hanane, Keltoum, Liana, Loic, Siham en Wil.
Ze zijn tussen 18 en 25 jaar oud.
Ze wonen in of rond Antwerpen, studeren, werken, zitten ergens daartussen of combineren. Ze zijn jong en samen vormen ze een geweldige doorsnede van de jonge Antwerpse bevolking. Wat ze absoluut allemaal gemeen hebben? Ze lezen. Sommigen alleen fictie, sommigen zweren bij non-fictie.

Ilona Plichart Coach langdurig zieken

Wie is er hier langdurig ziek?

Uiteraard zijn er langdurig zieken die ten onrechte een uitkering ontvangen. In mijn praktijk heb ik die eigenlijk nog niet ontmoet. Elke week zie ik wel enkele mensen met het etiket ‘langdurig ziek’ in mijn praktijk. Sommigen herstellen na een burn-out, anderen hebben kanker overwonnen en dan zijn er nog de mensen die lijden aan onverklaarbare ziektes (door artsen al dan niet toegeschreven aan bovenmatige stress)).
Elk verhaal is anders en is altijd complex. Te complex voor een kort bericht. Toch licht ik er graag twee aspecten uit.

Ilona Plichart Samen Lezen Den Teirling Elsene Hugo Claus

Reikhalzen als de giraffe van Hugo Claus

Als heel ons land Hugo Claus herdenkt, presenteren we met extra veel eerbied en plezier zijn teksten tijdens SamenLezen. Zo ook vorige week in Brussel, in een groep met mensen met psychische kwetsbaarheid. We lezen een heel gekend gedicht van Claus: