Ilona Plichart Vertelfestival stad Antwerpen

De kracht van vertellen – Vertelfestival Antwerpen

Op donderdag 11 mei 2017 vertelden Marijke Sanctorum en ikzelf over het bijzondere verhaal van Samenlezen in Antwerpen, op ‘De kracht van vertellen’, een avond à la TED-talk in een volle Permekebibliotheek. We wilden vooral de stem van de deelnemers vertolken, en daarom hebben we maandenlang uitspraken van deelnemers verzameld en die als dialoog gebracht. En dat werkte! Enkele deelnemers zaten in de zaal, herkenden zichzelf en gingen daarover tijdens het drankje achter in gesprek met anderen.

Voor we de dialoog brachten, vertelde ik meer over Samenlezen in Antwerpen. Die inleiding deel ik graag met jullie:

Er waart een onstuitbare positieve stoet van samenleesbegeleiders en deelnemers aan samenleesgroepen door Antwerpen. Zij buigen zich over teksten, wroeten naar betekenissen, leggen hun hart en ziel op tafel. Ze vinden woorden, ze verbinden zich met elkaar, met de tekst, met hun ziel, met onze stad. En dat dankzij de kracht van woorden en de magie van mooie teksten.

Samenlezen Antwerpen bereikt jong en minder jong, jong gepensioneerd, net in het werkveld. Voltijdse professional, voltijdse vrijwilliger, voltijds scholier, cursist Nederlands, leesbeest en niet-lezers. Babbelkous en stille genieter, pessimist en optimist, zoeker en schatvinder.

Al deze mensen ontmoeten elkaar in bibliotheken, in buurthuizen, in leslokalen, in woonzorgcentra, in dienstencentra, op pleintjes, in de gevangenis, in een psychiatrische afdeling, in het bezemhok, op zachte banken, op harde stoelen, in een kleine flat, in een klein kasteeltje, op het gras. Oudere dames komen mee samenlezen met het groepje kinderen, omdat die zo gezellig in een groepje op het gras zitten. Mijn dochter van 8 komt op dinsdagavond mee samenlezen in het buurthuis met de volwassen dames. “Het was weer zo zalig”, zegt ze, als we samen naar huis rijden op een uur dat ze anders al een hele poos in bed ligt.

Eerlijk? De plek maakt weinig uit. Ook op plekken waar amper lucht is, ademen deelnemers tijdens Samenlezen vrijheid en schoonheid. 
En eerlijk? Eigenlijk maakt het ook weinig uit wie je bent, waar je vandaan komt, wat je denkt en wat je doet. Samenlezen raakt iedereen in het hart. Wij, de deelnemers en de begeleiders, wij weten ondertussen dat wie komt samenlezen, groeit.

Samenlezen gaat ook over woorden. Net daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat iedereen welkom is. Ook wie minder woorden in het Nederlands kent, ook wie minder goed kan lezen. Want via mooie teksten, hoe eenvoudig ook, hoe apart ook, krijgen we iedereen mee. Op die manier is Samenlezen superdivers. Samenlezen Antwerpen is van iedereen.

Het groeiende en bloeiende verhaal van Samenlezen Antwerpen is uniek. We zijn al met 100 begeleiders, en we zijn met ons allen elke week in touw. Vanavond delen we de magie van deze onstuitbare en verbindende positiviteit met jullie, aan de hand van quotes van deelnemers. 100% puur. Sommigen in de zaal zullen zichzelf herkennen – dankjewel dat wij jullie woorden vanavond mogen lenen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *