Ilona Plichart De Morgen Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk: over mijn leven in boeken (De Morgen)

Kijk es aan! Vorige week stond ik in De Morgen en mocht ik vertellen welke boeken mee mijn leven, zowel professioneel als privé, vormgeven. Natuurlijk ben ik superblij dat De Morgen mij hiervoor belde. Ik kreeg ook veel reacties op het stuk.

Twee stukjes uit het interview:

Mijn favoriete boek is Sommerstück van Christa Wolf. Het gaat over een aantal mensen die Berlijn ontvluchten en op het platteland een kunstenaarskolonie proberen te stichten. Voor mij was het een kennismaking met de impact van het Oost-Duitse reële socialisme, hoe families afgesneden raakten van elkaar en hoe mensen omgingen met verplichte denklijnen. Het is een politiek boek, maar het gaat ook over concrete mensen die zichzelf willen blijven. Ook in mijn coaching vind ik dat belangrijk: zoeken naar manieren waarop mensen zichzelf kunnen zijn in de maatschappij.

Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk, luidt de titel van een boek van Stefan Bollman. Het is een gigantisch mooi boek met schilderijen van lezende vrouwen. Die titel is zo waar. Mensen die lezen, worden inderdaad gevaarlijk, en dat bedoel ik positief: ze bouwen een eigen bewustzijn op.

Wat ik elke keer weer merk tijdens mijn werk met samenleesgroepen, is dat wanneer je met mensen over boeken begint te praten, je hen echt ziet groeien. Het is een trage, maar heel belangrijke evolutie die nogal eens vergeten wordt.

Werklozen, cursisten Nederlands en mensen die in armoede leven moeten vooral een job vinden, denken wij vaak. Wat ik ervaar, is dat je hen door woorden te geven en een literaire spiegel voor te houden, misschien wel meer helpt. Zo bouwen ze hun essentiële zelfwaarde weer op en durven ze weer zelf te denken – en dat te delen.

Het hele artikel kan je hier lezen. Geniet ervan!

Met veel dank aan Marnix Verplancke om mijn woorden zo mooi op te tekenen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *