Ilona Plichart Coach Stemmetjes in je hoofd

Overeind blijven in Corona-voorjaar 2020. Tip: praat eens met die stemmetjes in je hoofd

Ik run een KMH (Klein en Middelgroot Huishouden), naast mijn zaak als coach en trainer. Gelukkig heb ik een partner in mijn KMH, samen doen we ons best om ons door deze lockdown-periode te slaan. Wat ook helpt, is geregeld een babbel doen met de drie stemmetjes in mijn hoofd.

Nee, we volgen geen tientallen online cursussen, zoals sommigen voorstellen. Neen, we genieten ook niet extra van verveling (wat is dat?).

Wij jongleren ons door deze weken. Van video-coaching naar een fietstochtje met de kinderen. Van podcast maken naar bellen met goede vrienden om te horen hoe zij het stellen. Aanvaarden dat de komende weken heel anders worden dan het leven dat we tot nu toe kenden.

Het hoofd van de meeste mensen heeft het hard te verduren in deze Corona-tijden. Dat merk ik ook in de coachgesprekken die ik deze dagen online voer.

Ik neem je even mee in mijn hoofd.
Ken je de film Inside Out? Over een meisje dat verhuist en ons laat meekijken in haar hoofd? In dat hoofd buitelen vijf personages over elkaar heen: Plezier, Angst, Woede, Afgunst en Verdriet. Die vijf personages, noem ze stemmetjes, hebben we allemaal. Meer nog: er leven meestal meer dan vijf personages in ons hoofd.

Ik voerde de afgelopen week geregeld gesprekken met drie van mijn stemmetjes:

° Plezier: Ik ben graag bij onze kinderen. Ik laaf me aan hun creativiteit en zie ze ook wild worden. Ze kunnen nu al zeer goed van de tuinmuur naar beneden springen, bijvoorbeeld. Ik weet dat het niet erg educatief overkomt, het is wel grappig. Met de ladder de muur op, en springen maar. We hebben Monopoly herontdekt, onze jongste kan al goed tellen. Ondertussen beginnen we ons eigen zuurdesembrood te bakken. Ook lezen we nog meer voor dan voordien.
Plezier heeft het goed, dezer dagen. “Wat fijn, Plezier. Houden zo.”

° Onrust: Onrust is al een paar weken actief, sinds de ene workshop na de andere training werd geannuleerd. Onrust heeft nood aan bevestiging en aanmoediging.
“Ja, dit is echt lastig. Ja, voor jou als ondernemer is dit een extra lastige periode. Weet je: dit is voor de meeste ondernemers zo. Hierna nemen we de tijd om weer op te starten. En we hebben al veel opdrachten voor het najaar.”
Ik weet: we zijn wat we onszelf vertellen. Dus geef ik onrust vertrouwen.

° Doener (eigenlijk de Workaholic in mij): Doener had het het moeilijk de afgelopen dagen. Pas toen ik met mijn partner concrete afspraken maakte en aan Doener vertelde wanneer ik aan de slag kon, werd ze rustig. Ik heb Doener meegedeeld dat ze de komende weken op haar honger zal blijven. Ze beseft dat ze minder zal doen dan normaal, en dat dat zal wringen.
“Laten we het beschouwen als eens kans om nog eens wat efficiënter te werken en om los te laten, he.”

De stemmetjes in elk van ons maken ons moe

Het zijn bizarre dagen. Er is langs veel kanten onzekerheid. We zoeken hoe we onze tijd, onze gezondheid, onze relaties en onze ambities een plek kunnen geven. 

De stemmetjes in ons hebben het druk. Net als in Inside Out buitelen ze over elkaar heen. Dat is vermoeiend. Een gesprek met die stemmetjes in jouw hoofd kan deugd doen. Zo voelen die stemmetjes dat ze gehoord worden. Want vergeet niet: die stemmetjes of figuurtje in jou, die zijn deel van jou. Dat tonen psychologische onderzoeken telkens weer aan.

Ga op zoek naar je stemmetjes en doe er een babbel mee

  1. Welke stemmetjes wonen er in jouw hoofd?

Je gedachten en emoties razen misschien.
Of het voelt net alsof je in een waas leeft.
Kan allebei.

Ga eens concreet kijken: welke stemmetjes wonen in je hoofd?
Maak het concreet:
° Hoe ziet elk stemmetje eruit? Welke vorm heeft het? Welke kleren draagt het?
° Hoe beweegt het?
° Hoe praat het?

(Mijn Doener is een superactieve bij, die van de ene opdracht naar de andere fladdert, laptop en boek in haar handen… eh vleugels. Plezier heeft wandelschoenen aan en hangt liefst met wat anderen in een hangmat).

  1. Doe een babbel met elke stemmetje

Luister eens wat ze willen vertellen. Geef ze de ruimte. Bedank ze.

Vertel elk stemmetje volgende dingen:

  1. je mag er zijn, dat is prima
  2. ja, het zijn aparte tijden, en samen komen we erdoor
  3. laten we elkaar steunen

(je kan dat in je hoofd doen, of je schrijft op wat elk stemmetje zegt).

  1. Geniet van meer rust

Je stemmetjes weten nu dat jij ze gehoord hebt.
Je hebt ze om begrip gevraagd, en om samenwerking. Nu zijn ze weer wat rustiger. En als de rust weer wat onrustiger wordt… Herhaal dan stappen 2 en 3. Dat kan je eventueel elke dag even doen. 

Wat is het voordeel van deze babbel?

Zoals ik al schreef, hebben we allemaal zulke stemmetjes. Ze zijn deel van ons.
Door bewust met je stemmetjes te praten, houden ze je niet de hele dag door bezig. Zo ervaar je meer rust.

Als NLP-coach heb ik ervaring in de stemmetjes in ons hoofd laten praten en laten samenwerken.  Ik besef dat dit niet eenvoudig is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *