Ilona Plichart Professionele Coach Borgerhout Mortsel Welke overtuiging heb jij veranderd

Welke overtuiging heb jij veranderd?

Ik werk als (loopbaan)coach samen met I love my job. In december stelden we aan al onze lezers, coachees en klanten zes eindejaarsvragen die er écht toe doen. Twee vragen beantwoordde ik zelf.

Hier lees je de tweede vraag, en mijn antwoord:

Welke overtuiging is er bij jou het afgelopen jaar gekanteld?
Wij drijven allemaal op overtuigingen. Overtuigingen sturen heel sterk hoe wij ons gedragen, ons voelen en ons doen. Soms kan jouw leven veranderen, als je een overtuiging verandert.

Bij mij gebeurde het zo:

Je kent het wel: je wil dringend nog iets printen, want de klant wil een papieren offerte en de tickets voor dat concert moet je ook zelf printen. En dan blijkt het inktpatroon op… Toegegeven, dat kwam er al minstens twee weken aan. Alleen had je geen tijd om een nieuw inktpatroon te gaan halen, en nu is je man ziek en is het tijd om de kinderen overal heen te brengen…

Dus suggereert de man een oplossing: we bestellen online. En je denkt er niet langer bij na. Tot de volgende dag, zondagochtend om 8 uur, een bestelwagen voor je deur stopt en inktpatronen levert.

Dat voelt niet goed, want je herinnert je al die verhalen over online bestelwinkels waar werknemers in december overnachten tussen de sorteermachines. En, aangezien toeval niet bestaat, blader je een halfuur nadat de inktpatronen geleverd zijn door een tijdschrift waarin een politicus langs zijn neus weg vertelt dat de vakantiecentra in zijn provincie vol zitten met Polen en andere mensen, die hier komen werken om voor online winkels pakjes in te pakken… Tegen een slecht loon en dito werkomstandigheden.

Op dat moment wordt het slechte gevoel te sterk. Je wil dit niet meer. Je wandelt naar je man en vertelt dat je niet wil meewerken aan dit soort economie. Ah ja, als coach kom je namelijk (iets te) veel overwerkte en slecht behandelde werknemers tegen, en probeer je daar mee iets aan te doen. Dus tijd om die ‘bewuste consument’ in jou weer wat meer naar boven te halen en vanaf nu je leven zo te plannen, dat je op deftige wijze inkoopt. Zo, nieuwe overtuiging stevig verwoord en meteen gedeeld met je partner!

En nu kan ik zeggen: alle cadeautjes voor Kerstmis liggen klaar, voor ouders en nichtjes en meters en peters en… Alle cadeautjes hebben we bewust gekozen: bij die jonge zelfstandige, bij de speelgoedwinkel in de buurt, zelf gemaakt in onze keuken, rustig uitgezocht in de stad…

Ilona

Welke overtuiging is er bij jou veranderd? En wat heeft dat opgeleverd?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *